woensdag 11 september 2024

 Woensdag 11 september 2024: De berg op, voorbij de poort

Vandaag gaan we oostwaarts. Doordat Vilnius omringd wordt door heuvels, heb je vanuit meerdere hoeken een mooi uitzicht op het centrum. De drie kruisen op de Drie Kruisenheuvel, die we gisteren zagen vanuit het Kasteel, willen we bereiken. We lopen langs de rivier Vilnia tot waar die uitmondt in de Neris, Daar gaan we richting de heuvel, tot aan een trap, die het stijgen vergemakkelijkt. Het is voor mij halfweg even op adem komen, een goede gelegenheid om foto’s te maken. De kruisen zijn volgens de legende in de 17de eeuw neergezet ter nagedachtenis aan zeven monniken die met vastgebonden handen en voeten van de heuvel waren geworpen door ‘heidenen’. Of ging het om de twaalf eerste volgelingen van Sint-Franciscus die werden gedood, zoals het opschrift vermeldt? De oorspronkelijke houten kruisen zijn gebulldozerd door de Sovjets. Nu zijn ze in beton. Boven hebben we uitzicht op o.a. de Kasteeltoren en op de kerk met de roze torens.

Rond het middaguur is het rustig op de klim.


Na elke bocht een nieuwe trap...


Het doel is in zicht.


De drie kruisen


Aan de achterzijde


Met mooi panorama


Zicht op o.a. kerk met roze torens.


Zicht op de Kasteeltoren


Kruisen aan voorzijde


Met dubbel opschrift over de oorsprong

Bij het afdalen bemerken we een cirkel van stenen. Het lijkt wel een heksenkring. Als we het infobord erbij gaan lezen, komt een dame op ons af. Ze presenteert ons een noot of rozijn. Zij gaat in op de vragen die wij haar stellen: zij is een ‘priesteres’; bij de cirkel komen mensen om te bidden, vieren, zingen, mediteren. De vier elementen zijn aanwezig: water, vuur, lucht, aarde. Die plek zou meer dan 600 jaar oud zijn en liggen in de versterkte oude stad, die later verwoest werd, en vervangen door het huidige centrum, op basis van de droom die Gediminas had ontvangen (zie bericht van dinsdag).

 

De cirkel van stenen


'Priesteres' en behoedster bij het vuur


Uitleg, bij het vuur en het water

Daarna wandelen we verder oostwaarts, richting Sint-Petrus-en-Pauluskerk. We komen onverwacht voorbij het huis van de Litouwse pauselijke nuntius. Vooraan staat er een beeld van Johannes-Paulus II. De kerk verderop is binnen één en al barok: het krioelt er van de fantasierijke koppen, bloemen, bomen, sierlijke vormen. Er zijn zo’n 2000 mensengezichten. Opmerkelijk zijn bovendien de preekstoel en het schip (de boot) in het midden van het schip van de kerk. Symbool van de reizen die Petrus en Paulus ondernamen om het evangelie uit te dragen?

 

Gebouw van nuntius, met beeld van Johannes-Paulus II


Kerk van Sint-Petrus en Sint-Paulus


Ultra-barok interieur


Preekstoel met gouden versieringen


De bekering van Sint-Paulus


Tel de bloem- en andere versieringen


Drie van de 2000 gezichten


Schip in midden van de kerk


Vervaardigd uit kleine stukjes glas

 Na de middagpauze gaan we richting Stadhuisplein. Maandagavond zagen we het stadhuis verlicht. Toen was het prachtig. Overdag heeft het minder uitstraling. We komen aan twee orthodoxe kerken. In de ‘Avondmaalskerk’ gaan we binnen. Dan zijn we dicht bij de Dageraadspoort, de enige nog bestaande verdedigingspoort van het oude Vilnius. Aan de binnenzijde is er boven de poort een kapel ter ere van Maria, moeder van barmhartigheid. Aan de buitenzijde vallen de schietgaten op. We hebben meer dan 11000 stappen gedaan. We hebben ons avondeten verdiend. Het regent lichtjes, maar op een overdekt terras is het nog goed zitten. We kiezen voor kabeljauw en steppegras met groenten. Met een gemberthee en Green 999 ronden we de maaltijd af.

 

Vanuit stadsplein, zicht op meerdere kerken


Stadhuis, neoclassicistisch


Orthodoxe kerk 'Laatste Avondmaal'


Iconostase


Dageraadspoort, ingang buitenzijde


Dageraadspoort, binnenzijde, met kapel


Even poseren


Rik is nog te klein




1 opmerking:

  1. Zoveel prachtige kerken, is dat op één plaats of verspreid over meerdere dorpen of steden? En het eten, dat zal ook wel gesmaakt hebben? 😋groetjes en tot de volgende!

    BeantwoordenVerwijderen