donderdag 8 juni 2017

Pijn en pracht


Donderdag 7 juni

Het Joods Museum

De aanwezigheid van joden in Duitsland is er een van tragische dieptepunten, maar ook van hoogtepunten. In het Joods Museum wordt getoond hoe de joden daar in de geschiedenis vanaf de 4de eeuw een rol speelden en in de besturen mochten zetelen. Vooral vanaf 1500 waren er joden die tot de hoogste stand behoorden. Rond 1750 gingen zij zich meer en meer integreren in de samenleving. Mozes Mendelssohn bv. was een belangrijk uitvinder en filosoof. Levi ‘Straus’ week met zijn broeken met koperen knopen uit naar Amerika. De Kadewe-winkels zijn van joodse oorsprong. Maar het gehele museum is zo ontworpen dat de pijn en het drama van de Holocaust scherp naar voor komt: in de lege Holocausttoren, in de ‘Tuin van de ballingen”’, in de Gedenkruimte voor de onbekende joodse slachtoffers. Het museum heeft niet voor niets de vorm van een bliksemschicht: je komt daar niet buiten zonder de pijn die in je eigen gevoelens is ingeslagen.

De Gendarmenmarkt

We nemen een lunch in een zijstraat van de Gendarmenmarkt, ‘het mooiste plein van Berlijn’. Er staat een concertgebouw, links en rechts geflankeerd door twee Dom-kerken: een ‘Franse’ en een ‘Duitse’, erg parallel gebouwd, de eerste voor de Hugenoten, de andere is even later gebouwd In de Duitse zien wij een stukje Duitse geschiedenis: die van de democratie. In het concertgebouw is een repetitie bezig van een symfonisch orkest met koor. We kunnen enkel naar binnen kijken. Maar dat volstaat. Dan lopen wij ook even door de Lafayette-winkel in de Friedrichstrasse. Het is er betaalbaar! In een overvolle metro, die gereduceerd rijdt, gaan we naar ons hotel terug: ook hier kunnen er dus storingen en vertragingen zijn in het verkeer. Maar zij verontschuldigen zich om de drie minuten.

 

In de Holocausttoren: koud, donker, enkel geluid van buiten.

 

Guido en Marie-Thérèse in de Tuin van de Ballingen: je neemt je leed mee en je bent afgesneden van je wortels.

 

Ecclesia en Synagoga, zij staan naast elkaar, maar Ecclesia draagt een kroon ...

 

Jeans van Levi Straus, een joods product.

 

Zo kreeg de Jodenhaat meer en meer vorm.

 

Foto's van veroordeelde kampbewakers, die voor de rechtbank kwamen. Vrouw in midden onderaan is 'bloedige X', omwille van haar wreedheid.

 

Vanaf 1941 moesten alle joden een gele Davidster dragen.

 

Ter herdenking van alle onbekende joodse slachtoffers; 1000 verschillende gezichten, als gevallen herfstbladeren. De koker doorloopt het museum van onder tot boven.


 

Een gebroken Davidster aan de gevel van het Joods museum.

 

De Französische Domtoren aan binnenzijde.

 

Repetitie in de concertzaal op de Gendarmenmarkt

 

Blinkende koopwaren rond de middenzuil in Lafayette Berlin



Geen opmerkingen:

Een reactie posten