woensdag 12 juli 2017

Dag 2. Ontmoeten - vertellen - verwonderen




We vertrekken even voor Kortenbos, om richting basiliek te wandelen. Met als psalmvers ‘Heer, onze Heer, hoe machtig is Uw Naam, allerwegen op aarde’, een uitnodiging tot bewondering van de natuur en van je eigen zijn. Het grote wonder zien van je mens zijn, in zijn kleinheid en toch mogen leven.

 

In Kortenbos gaan we binnen in de basiliek. Het Mariabeeld is er klein … het hoofdje zie je nauwelijks, en dankzij de mantel krijgt het aandacht.  Dat kleine beeldje heeft grote wonderen gebracht. Geloof ik in de kracht van het kleine, het eenvoudige?

 


We wandelen naar Domein Nieuwenhove, met een groot bos, het grootste van Haspengouw. Het thema van vandaag is ontmoeten, elkaar verder ontmoeten, vertellen, open komen en open staan, verwonderen. Ik denk aan de tijd dat ik met een goede vriend hier door het domein wandelde. Het was een stukje levensweg samen. Intussen heeft hij nog veel moeilijke momenten meegemaakt en ook nu heeft hij het moeilijk, vooral omdat hij zich niet gewaardeerd maar gebruikt voelt. Ik hoop dat het voor hem ooit lichter wordt.

 


Na de middag trekken we richting Zepperen, over de GR 128, een van de mooiste GR-routes van België. We krijgen een stukje uit de zendingsrede van Jezus als meditatiestof. ‘Neem geen geldbeurs mee, laat je eerste woord zijn ‘Vrede aan dit huis’ en zeg ‘Het koninkrijk van God is dicht bij u’.’ Het doet er mij aan denken hoezeer ik meer bekommerd ben om de groei van de kerk, dan om blij te zijn met het kleine dat tussen mensen gebeurt. Dat is de vrede en het geluk van het evangelie, daar is God dichtbij.

 


Bij de uitwisseling ’s avonds worden mooie verhalen over schoenen verteld: het pelgrimeren als een weg van rouwverwerking, de schoenen waarmee je ooit met een geliefde reisde, de schoenen van een meisje dat werd achtergelaten, de schoenen van een opvoedster die met aandacht eucharistie viert (‘Had ik zo’n moeder gehad, ik had hier niet gezeten’, zegt een jongere tegen haar in Scherpenheuvel), de schoen van de kankerpatiënt die kan zeggen ‘Ik sta in de palm van zijn hand’, mijn sandalen uit India, de schoenen van het werken op het land, de schoen van de pastor die soms vooroploopt, naast mensen gaat (zoals in Emmaüsverhaal) en die ook kan loslaten. Dank je voor die verhalen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten