vrijdag 27 juli 2018

Langs een andere weg naar huis


Vrijdag 27 juli

 
Leefregel 9. Neem afstand van het kwaad in jezelf

 
We vertrekken weer vroeg, ditmaal langs de kapel van Sint-Job in Hoepertingen. Een passende figuur om de negende leefregel een gezicht te geven? Job kreeg veel lijden te verduren. Maar hij behield de goede ingesteldheid: in die moeilijke omstandigheden ging hij op zoek naar een zinvolle uitweg. Hij wierp zijn geloof niet overboord, hij bleef openstaan voor een mogelijk zinvol antwoord, hij droeg zijn ‘noodlot’ en aanvaardde uiteindelijk dat er geen sluitend antwoord is op het waarom van het lijden. Als het kwaad en het noodlot mij treft, hoe zal ik dan reageren?
 
Leefregel 10. Wees thuis op de plaats waar je woont
 

‘Hoe zou je kunnen aarden in je ziel, als je niet thuis bent in de aarde om je heen?’ Het is fijn om te horen dat mensen in de loop van deze week meer “thuis” zijn gekomen. Iemand wil met de advent haar nieuwe buurt verkennen door een licht rond te dragen. Iemand staat voor een medische behandeling, maar voelt de steun van de groep. Iemand heeft weer de band hervonden met de geloofsgemeenschap. Iemand gaat werken aan een beter evenwicht. Iemand heeft ontdekt hoe moeilijk en hoe belangrijk het is om echt te vergeven.
 
Dankjewel Luc, z. Koen, Philo en Frederik, Mieke, An, Marie-Luce, Ria, Jeroen, André.

Opstapje bij de museumkerk van Kuttekoven


Middagplek en laatste opstapje in De Bottelarij, Ulbeek


Dankjewel Mariagaarden

 

donderdag 26 juli 2018

De warmte van de ander


Donderdag 26 juli


Leefregel 6: Neem het risico jezelf in de modder tegen te komen


Om kwart voor acht zetten we de eerste stappen, vanaf de abdij van Kolen. We lopen nu en dan over het oude ‘fruitspoor’, heerlijk in de schaduw van het paadje, midden tussen de bomen. Het heeft daar ook geregend: we zien waterplassen! We luisteren als morgengebed naar ‘Bidden onderweg’. En dan nemen we de tijd om na te denken over de 6de leefregel: de donkere kant van onszelf onder ogen durven zien en/of je kwetsbaar durven opstellen. Ik denk aan mensen voor wie het leven zwaar is, die zich echt moeten opwerken uit de modder van het leven. Ik bewonder hun energie.


Leefregel 7: Verzoen je met je sterfelijkheid

Ben ikzelf in het reine met het gegeven dat ik sterven moet? Ik ben daar nog niet klaar voor. Ik had deze week iets willen opstellen als een ‘geestelijk testament’, maar daarvoor heb ik nog een nieuwe wandelweek nodig. Onderweg hoor ik dat het thema leeft, maar niet iedereen staat ervoor open. En dan is sterven ooit zoiets als ‘de dood komt als een dief in de nacht’. We komen vroeg aan in De Pastorie van Gors-Opleeuw: nog voor het gesprek met iemand over de dood voltooid is
 
Leefregel 8: Je bent fundamenteel alleen


Na de middag doen we nog een korte tocht, tot aan het klooster van Kolen. We doen er een drankterras aan, krijgen uitleg van een zuster over de kerk, het reliekschrijn en de stoel van Sint-Lutgardis, voor vrouwen die een kindje willen. De zuster leert hen om te bidden en hun vraag aan God te stellen. Het is die dag feest van Joachim en Anna, de ouders van Maria. Zou er ergens een stoel aan hen kunnen worden toegewijd, voor mensen die een partner zoeken? Dat heeft ook te maken met het volgende thema. Eenzaamheid en alleen zijn kan je onderscheiden. Maar het alleen zijn blijkt voor sommigen toch moeilijk: ze missen de partner of dromen van een relatie. Voor anderen is het alleen zijn, soms echt deugddoend. Ik voel me niet alleen, maar ik wil me wel gedragen voelen door velen.
 



Even pauzeren bij het tramspoor van Jesseren



Tweede opstapje bij het kerkje van Zammelen



'Uit de diepte roep ik U, Heer'



De open kloostergang, open voor de toekomst?

 

woensdag 25 juli 2018

Ter ere van Jacobus: een wonder op je pad


Woensdag 25 juli 2018

Loslaten en vertrouwen
Vandaag trekken we naar Tongeren, om mee te doen met de pelgrimswandeling op de feestdag van de apostel Jacobus, patroon van de pelgrims. We gaan op zoek naar ‘wonderen’ in ons eigen leven, naar wat ons vanuit de diepte raakt. Een eerste ontdekking kan er komen vanuit de idee: ‘Onderweg ontvang je wat je nodig hebt’. Maar daarvoor moet je wel ruimte scheppen, soms letterlijk dingen durven opruimen en wegdoen. Waarom heb ik het daarmee zo moeilijk? Vertrouw ik te weinig op anderen?


Het wonder van de ontmoeting
 
Ik leer vandaag nieuwe mensen kennen. Nicole zie ik weer, vroeger werkend in de chirowinkel en nu in Freinetscholen. Ze vertelt over haar nieuw leven. Gerda vertelt over haar vier kinderen, hun zoeken, hun eigen manier van ‘geloven’. Ik ben blij dat die mensen weer even op mijn weg zijn geweest: ze brengen positieve verhalen, ze maken me blij. Goddank. Intussen zijn we beland bij een ‘oud gebedshuis’, met beeld van ‘Jezus op de koude steen’. Het is niet open maar het is een heilige plek om te zitten. We trekken verder en komen uit in de Sint-Evermaruskapel en de Sint-Evermaruszaal. Het is middag en we zijn al elf kilometer ver.

 Heling en vergeving

We horen het mooie verhaal van het ‘onbeschreven blad’. Over een pelgrim die zijn zonden ‘opschrijft’ (in de 9de eeuw …) en op het altaar legt. De bisschop roept hem, de man vertelt over zijn zonden en de bisschop opent het papier: het is onbeschreven. ‘Zo ben jij nu voor God’, zegt de bisschop. Ik denk onderweg over wat ik op het onbeschreven blad zou plaatsen. Daar moet ik niet lang over denken en evenmin over mijn penitentie (tijd voor God ertegenover plaatsen).


Inspiratie en inzicht

Welk wonder verricht een pelgrimstocht met mij? Er loopt iemand met een zonnescherm voor mij. Ik ziet alleen dat scherm. Nu besef ik: ik ga op tocht om meer zicht te krijgen op wat ik doe, ik mag kijken naar de variatie van de natuur, ik kan mijn priester zijn overschouwen. We eindigen aan de Sint-Janskerk met een afsluitend gebedsmoment. Meerdere stemmen van dank klinken. De pelgrims gaan 'verwonderd' en met hun wonder, naar huis.



Nog een Compostela-figuur: Sint-Evermarus.





Beeld in Rutten, met schelp & route.




Vandaag zijn we met meer dan elf.

Bij de kapel van 'Jezus op de koude steen'.

 


Vandaag zorgt Uzzi ervoor dat de pelgrims niet verloren lopen.



Sint-Janskerk Tongeren, begin en einde van de tocht 






Onder de bomen


Dinsdag 24 juli 2018

Leefregel 3. Verzoen je met je aardsheid

We starten en trekken naar de basiliek van Kortenbos. We horen er dat in het woord ‘humilitas’ (nederigheid) het woord ‘humus’ zit, te vertalen als ‘aardsheid’. We zijn geen engelen, er zijn grenzen aan ons mens-zijn. En toch vertrouwt God aan die broze mensen zijn schepping toe. Voor we verder trekken voegt ook Marie-Luce uit Molenbeek zich bij ons. Zij gaat met ons op weg. Onderweg staat ieder in de stilte stil bij de vragen: hoe ervaar ik mijn aardsheid? En waarvoor mag ik dankbaar zijn? Waarom moet het voor mij bv. nogal perfect zijn?  

Leefregel 4. Durf wachten en leer verlangen

‘Alleen als we geduld hebben met onszelf en met de mensen, kunnen er mooie dingen groeien’, zegt Leo Fijen. Luc voegt eraan toe dat dit ook geldt voor lichamelijke verwondingen: ook op genezing van binnen uit moet je kunnen wachten. Het is niet omdat de wonde dicht is, dat ze van binnen genezen is. We zijn intussen in het domein Nieuwenhoven, en kunnen er wandelen in de koelte van het woud. Ik denk aan mensen voor wie genezing heel lang duurt. Hebben zij nog de moed om ook iets anders te verlangen?

Leefregel 5. Voeg je naar het ritme van de aarde

Wat je doet, bewust doen, met heel je hart en aandacht. Niet reeds met je hoofd bij het volgende zitten. Iemand vertelt mij onderweg hoe hij dat probeert tijdens deze dagen: heel bewust te kijken naar de natuur. Dat geeft een overvloed aan ontdekkingen, maar het geeft ook rust: je kan er meer deugd aan hebben. We hebben ons vandaag ook aangepast aan de hitte: we blijven voor de namiddagtocht in het domein en we korten de voettocht in tot zo’n 15 km.
 
 

In de basiliek van Kortenbos

 

Bij het kleine Mariabeeld met de grote mantel


Met zijn twee, assen uitstrooien van een dierbare vriend.




Wandelen in de koelte van het bos.




Een overvloed aan water, waterleven, aardse pracht





 

maandag 23 juli 2018

De eerste stilte


De reis van je hoofd naar je hart, wandelbezinning Hoepertingen 23-27 juli 2018

Maandag 23 juli 2018
Start
Het is weer tijd om te wandelen, eigenlijk, tijd om te bezinnen. Ik wil deze week tijd nemen om stil te staan bij wat in mij leeft en mij voorbereiden op wie ik verder wil zijn als priester. Bij het doorkijkkerkje van Borgloon starten we. Iedereen wordt al een beetje transparant naar wat hem of haar op tocht doet gaan. Iedereen zegt iets van zichzelf en dat maakt ons reeds een beetje groep. We stappen dan het doorkijkkerkje in. Daar voel ik een frisheid hangen: het doet mij verlangen naar een frisse kerk. ‘Als je omhoog kijkt, zie je het grijze, en als je doorheen de wanden naar buiten kijkt, zie je waar de levende kerk zou moeten zijn’, zegt iemand anders.

Leefregel 1. Maak het even stil
Zoals de profeet Elia God ontdekte in de stilte, zo is er voor ons de eerste opdracht: om tot rust en stilte te komen. Al wandelend, bewust langzamer wandelen, dieper in- en uitademen, je stappen voelen van je hiel tot je tenen. Het is heerlijk om tot rust te komen. Niet alleen dit half uur, maar ook de rest van de dag: we hebben alleen maar te wandelen. Onderweg word ik door iemand aangesproken, of ik een rustdag inbouw in mijn week. Ik moet bekennen dat ik dat niet doe. Is dat iets om in de toekomst wel te doen?

Leefregel 2. Werk in de aarde en voel de aarde
‘Ora et labora’ zei Benedictus reeds aan zijn monniken. Niet alleen bidden en 'zweven', maar zowel bidden als je handen uit de mouwen steken (in de tijd van Benedictus: werken was doen zoals de slaven en gewone mensen). Ik ben soms bezig in de aarde, probeer het onkruid wat de baas te blijven. Ik erger mij eraan dat het blijft komen. ‘Het is als een strijd tegen de zonde’ zei pater Damiaan ooit. En ik moet hem een beetje gelijk geven. ’s Avonds horen we een boeddhistische uitspraak: ‘Het wonder is niet dat de mens zou vliegen of zou over water gaan, het wonder is dat de mens kan stappen op aarde’.

Uitwisseling
Aan tafel horen we het mooie advies van een vader aan zijn dochter: ‘Laat de zon over je jeugd niet ondergaan’. En iemand heeft geleerd: ‘Mijn hart zegde mij, dat ik teveel op mij nam. Nu luister ik naar mijn hart, en doe het kalmer aan. Ik ben geen ezel die twee waarschuwingen nodig heeft’. En wat kan je ook doen als je een zieke bezoekt en groene vingers hebt? Bloemen kopen om die bij hem of haar in de tuin te planten. Je doet er die persoon en jezelf plezier mee.
 

Vanuit het doorkijkkerkje naar buiten


Een frisse kerk die leven geeft aan de wereld?


Mijmeren bij de doorkijkkerk


Luc introduceert de tweede leefregel in de kapel van Helshoven.




Kapel van Helshoven, ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, Koningin van de Blije Vrede.