Konya is erg bekend omdat daar omstreeks 1231 Mevlana Celalledin Rumi kwam wonen: dichter, mystieker, predikant en stichter van de Soefi-orde van de draaiende derwisjen. Zijn begraafplaats is nu een museum. Het valt ons op welk een gewijde stilte er hangt: de moslims bidden er bij de graven van Mevlana (‘Onze meester’) en een aantal van zijn opvolgers. Er is een schrijn waarin een haar van profeet Mohammed wordt bewaard en vereerd. Er is een ruimte waar moslims gaan bidden. Het lijkt wel een Sacramentskapel.
We trekken nog naar de Aladdinheuvel. Daar is een heel grote moskee. Ons interesseert vooral wat onder die heuvel zit: het oude Ikonium, van in de tijd van Paulus. Er is niets van te zien, maar reisleider Hans leest voor uit Handelingen, over Paulus’ optreden in Ikonium en over de vervolging die dat uitlokte: Paulus moet vluchten naar Lystra, en kan nauwelijks ontsnappen aan de dood als hij gestenigd wordt.
De enige katholieke kerk in Konya, een stad van meer dan één miljoen inwoners, is de Pauluskerk. Daar vieren wij eucharistie, met enkele Italiaanse kloosterzusters, de enige christenen in de stad.
Onderweg naar de kerk lopen wij langs het Aladdinpark. Henri krijgt de kans om een goede daad te stellen: hij helpt een vrouw in een rolstoel om de hoge borduur af te rijden en over te steken.
Geert houdt toezicht in de karavanserail |
Mausoleum en museum voor Mevlana Rumi |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten