maandag 5 februari 2024

 Maandag 5 februari

 Naar de Nataraj-tempel Chidambaram

Vandaag verlaten we Pondicherry even om een tempel te bezoeken in Chidambaram, zo’n 80 km verder. We doen er twee uur over, want de weg loopt doorheen meerdere steden, en elders zijn er wegenwerken bezig. Het is een grote tempel, met een vijftal zalen. Het Chidambaram-tempelcomplex is er trots op een van de oudste tempelcomplexen in Zuid-India te zijn (uit de 10de eeuw). Het meest unieke kenmerk van de Nataraj-tempel is het met juwelen getooide beeld van Nataraj, de dansende Shiva. Daarvan mogen wij natuurlijk geen foto’s maken. Madeleine wandelt rond en komt uit op een ‘homa’, een inwijding. Ik blijf zitten in een zijgebouw bij een aantal priesters die tegenover elkaar zitten en er hun koffiepauze houden, zo denk ik. Maar plots beginnen zij met hun 10 à 15 samen veda’s te zingen. Het is dus geen koffiepauze. Opvallend hoeveel priesters hier aan het werk zijn, waaronder heel wat twintigers.

Oostelijke ingang van het tempelcomplex

Een Vlaamse Shiva-toegewijde

Oostelijke toren


Overdekte gang en plafond met lotusbloem

Lotusbloem

Duizenden legendarische figuren in de torens

Deze priesters hebben hun diensten gedaan.

Nog van de jongere generatie.

Wij offeren de gewijde gaven.

Op blote voeten, na de rondgang.

Overgang

Het wordt tijd om onze verhuis naar Tiruvannamalai voor te bereiden. We boeken een hotel in de buurt van de tempel daar. We denken ook aan een reservatie voor de trein naar Madurai. Daarvoor gaan we langs in het treinstation. Daar krijgen we het advies om te boeken via de website. Dat zullen we doen in afspraak met Astrid en haar familie. We gaan met hen nog iets drinken en eten aan de promenade. In het hotel gaan we nog een groet brengen in de eetzaal.


Dak boven ingang in vorm van kepie Franse politie

Hier logeerden we negen jaar geleden.

Anton, Max, Madeleine, Astrid, Rik


Anton en Max (zonder baard!)

Op het dakterras 'Sea View'

Dessertbuffet links en warm buffet rechts

Groentebuffet met achtergrond van waterlelies

Zij (en nog meer) stonden van harte voor ons klaar.

Heel dicht in ons hart

Hier stond ons tafeltje een week gedekt.

2 opmerkingen:

  1. Ooohhh zegt Raymond zo prachtig! “Mogen we ook komen?” Zo een mooi hotel, en al dat eten, precies gelijk hier. Alles in overvloed. Ik ben benieuwd naar het vervolg. Bedankt P. Rik! Groetjes en doe het goed!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bonjour Rik et Madeleine. Quel bonheur d'avoir de vos nouvelles. Merci de partager vos aventures avec nous. Sai ram

    BeantwoordenVerwijderen